Kako da pomognete

Najbolji način je i najočigledniji – da odvojite nekoliko trenutaka i razmislite na temu “šta je to što bi Vi mogli da pružite onima ka kojima je usmerena cela akcija”.

SVAKO MOŽE DA PRUŽI NEŠTO

Umetnici – Molimo Vas da se priključite akciji tako što ćete izabrati neki svoj program, bilo da je u pitanju koncert, pozorišna ili plesna predstava, književno veče ili bilo šta što se može ponuditi odredjenoj instituciji koja je u mogućnosti da obezbedi prostor za susret sa publikom. Najlakše je ponuditi program koji ste već spremili u saradnji sa svojim kolegama. Nešto što je već spremno ne traži previše truda, a onda ćete imati i vremena da se pozabavite minimalnom organizacijom konkeretnog dogadjaja.

Kada imate zakazano mesto održavanja ovakvog besplatnog programa i naravno datum, možete preći na poslednju stavku, a to je dogovor sa odredjenim centrom za socijalno zbrinjavanje neke od najugroženijih grupa, bilo da su u pitanju starački domovi, domovi za nezbrinutu decu, udruženja hendikepiranih ili bilo koja od sličnih institucija. U dogovoru sa njima, obezbedićete da sala bude puna do poslednjeg mesta, ako im date dovoljno vremena da se organizuju.

Još jedan mali savet – nemojte da Vas obeshrabri činjenica da u ponudjenom prostoru nemate apsolutno sve tehničke uslove za program kakav ste naumili ili navikli da održavate. Najvažnije je sresti se sa publikom i darivati im pažnju. Podrazumeva se da ćete dati sve od sebe da program bude dobar.

Svi ostali (institucije kulture, vlasnici javnih prostora i predstavnici korporativnog sektora) – odazovite se na poziv onih koji Vam se obrate ovim povodom i priključite se …od srca. /takodje, postoji kao što znate i mogućnost da i Vi sami budete inicijatori ovakvih programa/

Još jednom – nabrojaćemo samo delić onoga što možemo zajedno pružiti našim prijateljima:

koncerti, pozorišne predstave, čitanja poezije ili bajki za decu, plesne predstave, pantomimske predstave, madjioničarske predstave, slikarske i umetničke radionice, bioskopske predstave, zanimljive tribine…

(neki put nije loše voditi računa i o specifičnosti same publike pa shodno tome prilagoditi i odredjeni program…npr. ako su u publici gluvonemi, baciti akcenat na sve što se može percepirati vidom ili možda čak i dodirom i mirisom!)

I na kraju šlag na tortu: kada ste se potrudili oko svega, pripremili i zakazali dogadjaj, obezbedili publiku – postoje jos dve stvari koje možete da uradite, a koje mogu puno značiti:

1) Potrudite se da se kroz medije čuje za celu stvar, jer time inspirišete i druge da se priključe i dobijate mogućnost da podsetite javnost na probleme sa kojima se svakodnevno suočava naša publika.

2) Pokušajte da za publiku obezebedite neke materijalne donacije ili pojedinačne poklone. Vaš trud uložen u pripremanje svega predstavlja dobar izgovor da se obratite kompanijama koje mogu obezbediti donacije. Neka to bude Vaš dodatni poklon. Ako se pitate šta konkretno, evo i odgovora: Razgovarajte sa onima koji predstavljaju publiku ili organizuju njihove aktivnosti tokom cele godine. Možda im treba novac za nešto, možda neki nameštaj ili kompjuteri. Možda možete po završetku programa, svakom članu publike pokloniti po knjigu, igračku, muzički disk, paketić slatkiša ili neku od najsvakodnevnijih potrebština.

Konačno, molimo Vas da nas pozovete i pitate nas za savet. Prijavite svoje programe i donacije na portal NOTE IZ SRCA i uključite se u akciju. Ako koncentrišemo svoje akcije bićemo snažniji, kao u onoj čuvenoj priči o štapićima, koji se kada su skupljeni u snop ne mogu slomiti. Snažniji – i Vidljiviji…ideja je da nas što više ljudi vidi i poželi da nam se priključi. Samo tako ćemo uspeti da dopremo do svih onih kojima su naša ljubav i pažnja potrebni.

Javljajte nam se putem e-maila na: noteizsrca@gmail.com